Sambo is een van oorsprong Russische sport, waarbij verschillende stijlen uit de vijftien republieken van de voormalige Sovjet Unie gecombineerd worden. Elke republiek had zijn eigen afzonderlijke stijl of zelfs meerdere stijlen van volksworstelen met hun eigen regels. Sambo is een acroniem voor de Russische zin: ‘SAMozashchita Bez Oruzhiya’ of in het Nederlands: ‘Zelfverdediging Zonder Wapens’.

Sambo is ook gebruikt als een vorm van ‘hand-to-hand’ voorbereiding en training door het leger van de Sovjet Unie om te gebruiken in een ongewapend gevecht. Vandaag de dag wordt sambo beoefend in twee richtingen, te weten Sambo, de derde stijl van internationaal worstelen en wereldwijd populair als submissie worstelen, en Combat-Sambo, een methode van zelfverdediging met gebruik van trappen en stoten. In het combat-sambo is vastpakken, slaan, werpen, verschillende grepen, trappen en grondgevechten aangaan met tegenstanders toegestaan. Deze vorm van Sambo wordt niet gegeven bij Sportcentrum Emsland.

Sportcentrum Emsland is één van de eerste budoscholen in Nederland die is gestart met lesgeven in het Sambo. Op vrijdagavond vinden vanaf 18.00 uur de sambolessen plaats onder leiding van SBN-bondstrainers Jarik Hallink, Niek Lamberts en Frank Ningbers. De judolessen op donderdagavond worden gecombineerd met Sambotechnieken. Regelmatig gaan de samboka’s onder leiding van de trainers naar wedstrijden in binnen en buitenland.

Voor meer informatie zie ook: www.sambo-nederland.nl