skip to Main Content

Jiu-Jitsu examens bij Emsland

Wat doe je als Jiu-Jitsu trainer als je een behoorlijke groep Jiu-Jitsuka’s hebt, waarvan 3 mensen een oranje band hebben en de rest een witte band? Je zorgt dat ze het niveau bereiken wat je van ze verwacht voor een hogere band! Zo gezegd, zo gedaan. Het afgelopen half jaar hebben 4 leerlingen (Arjan, Damiano, Finn en Nèvis) hard getraind voor het examen gele band (5e Kyu) en Mike voor de groene band (3e Kyu).

Afgelopen zaterdag, 24 november, was het dan zover: om 11 uur begonnen de examens voor de gele band, waarbij ze werden beoordeeld door hun trainer Lucien Oldenbeuving (2e Dan), maar ook door diens eigen Sensei Egon Dijkslag (5e Dan). Arjan, Damiano, Finn en Nèvis lieten zien dat ze zich niet alleen konden bevrijden uit verschillende aanvallen, maar ook soepel verschillende klemmen konden aanzetten en uiteraard ook verschillende trap- en stoottechnieken beheersten. Worpen waren ook geen probleem en zelfs het zich moeten verdedigen tegen een gewapende aanvaller vormde geen probleem voor deze 4.

Het laatste examen was duidelijk al van een hoger niveau: voor een groene band wordt nóg veel meer van de kandidaat verwacht, iets wat Mike liet zien met als aanvalspartner zijn trainer Lucien. Nadat Mike delen van het E-Bo-No kata had laten zien, werd het duidelijk dat hij ook andere onderdelen op behoorlijk niveau paraat had: worpen, klemmen, opbrengtechnieken, trappen en stoten, overnametechnieken, alles kwam aan bod. Als laatste mocht Mike voor zijn groene band vechten tegen maar liefst 2 gewapende aanvallers.

Aangezien alle kandidaten duidelijk hadden laten zien wat ze in hun mars hadden, mocht trainer Lucien met gepaste trots bij Arjan, Damiano, Finn en Nèvis de gele band omknopen, waarna Mike de groene band om kreeg. Zo is er weer wat meer kleur op de mat bij Emsland Sport & Recreatie en het niveau van de Jiu-Jitsuka’s wéér hoger.

X